Heb je boeken in je kantoor? Waarschijnlijk staan er titels in je kast over hoe je creatiever wordt, hoe je een UX hero wordt, over hoe je not a fuck givet. Maar literatuur? Dit las ik in een blog van een designer op Medium:
‘As designers we are often asking people to take a leap of faith and to picture a world that doesn’t quite exist. We are, at our essence, doing nothing more than creating fiction and telling good stories — an essential part of human communication. Storytelling is a craft. It’s emotional and it’s part of the design process. We should therefore read and study fiction.’
Dat geldt voor ook voor contentstrategen.
Denk dat ze bij Nike deze video hadden kunnen maken zonder het werk Julio Cortazar te kennen?
Geloofwaardige personages
Fictie en literatuur kunnen je een paar belangrijke dingen leren. Hoe maak je geloofwaardige, interessante personages en interessante, geloofwaardige plots? Ik lees en zie vaak ‘stories’ die geen van beide zijn. Voorbeeld: de klantverhalen van banken, verzekeraars. Mensen hebben een probleem, de bank biedt de oplossing, klaar.
Merk en publiek
Deze skills zijn niet alleen belangrijk voor wie narratieve video’s maakt, maar voor iedereen die nadenkt over de positionering van zijn/haar merk: welke rol spelen merk en publiek in jullie gezamenlijke verhaal? Dat bepaalt ook de kleine storyelling op je website – in de vorm van klant- of medewerkersverhalen, reportages en blogs. Mooi voorbeeld is het ingenieursbureau dat aan de hand van de film Moneyball zich kon voorstellen hoe dat zat en wist welke verhalen verteld moesten worden.
‘Literaire’ technieken zie je bijvoorbeeld in Humans of New York, de veelgekopieerde serie portretten van stadbewoners. Foto’s en korte teksten vertellen originele verhalen. Ze zijn prikkelend en pakkend, ze nemen je in korte tijd mee in een leven vol details – de kopieen (‘Mensen van Ansterdam’ of ‘Mensen van Zutphen’) zijn vaak veel platter en saaier.
Het facebook-voorbeeld laat zien hoe ze dat doen.

De eerste zinnen zetten je meteen in de verhaalmodus: hier gaat iets gebeuren. De tekst pak je door de afwisseling in spreektaal, ‘I mean c'mon...’ en de zinnen waarover duidelijk nagedacht is: 'There is no backstage and frontstage anymore’, ‘I think that two people died on that day. Blair, and the woman who was terrified to live without him.’ Het is een les in toon, in direct en indirect vertellen, in structuur.
Merk en publiek
Het is dus niet alleen belangrijk voor wie narratieve video’s maakt, maar voor iedereen die nadenkt over de positionering van zijn/haar merk: welke rol spelen merk en publiek in jullie gezamenlijke verhaal? Dat bepaalt ook de kleine storyelling op je website – in de vorm van klant- of medewerkersverhalen, reportages en blogs. Mooi voorbeeld is het ingenieursbureau dat aan de hand van de film Moneyball zich kon voorstellen hoe dat zat en wist welke verhalen verteld moesten worden.
Vakantie-leestips
Onderaan vind je drie van mijn favoriete schrijvers. Neem hun boeken eens mee en laat je inspireren door bijvoorbeeld ‘Cloud Atlas’, ‘Opgestaan van de grond’ of ‘Wolf Hall’.
Kijken hoe fictie jouw merk of verhaal pakkender maakt? Boek een uurtje met mij.
Links
Het artikel van Rhys Newman and Luke Johnson op Medium: ‘No dickheads! A guide to building happy, healthy and creative teams’
Artikel: ‘Geen archteypen, maar personages‘